Advies en tips!
MENU
Direct bedwantsen bestrijden? Zoek bestrijder

Bedwantsen

Bedwantsen zijn parasitaire insecten en wil je echt niet in huis aantreffen. De beestjes leven ’s nachts, wanneer jij rustig ligt te slapen. Pas dan komen ze in actie. Overdag zie je ze niet. Waarschijnlijk merk je ze pas op als je op een ochtend wakker wordt met allemaal beten op je lichaam. Hoe een bedwants eruitziet, waar ze van leven en waarom ze jouw omgeving uitkiezen, lees je hier.

Uiterlijke kenmerken van een bedwants

Het lichaam van een bedwants ziet er als volgt uit:

  • Sterk afgeplat ovaalvormig lichaam
  • Roodbruin van kleur
  • Sommige bedwantsen hebben vleugels aan de voorkant
  • Bedwantsen zijn ongeveer 0,5 tot 1 cm lang
  • Bedwantsen worden vaak verward met luizen

Waar leven bedwantsen?

Bedwantsen leven vooral in slaapkamers, ze leven namelijk van menselijk bloed. Naast ons bloed houden ze ook van de zuurstof die wij uitademen in onze slaap. En ze houden van warme plekken, onze lichaamswarmte is dus ideaal voor bedwantsen. In slaapkamers verstoppen ze zich graag tussen de naden van matrassen, maar ook achter gordijnen, schilderijtjes en nachtkastjes. Hier leggen ze ook overal hun eitjes, wat ervoor zorgt dat ze lastig te bestrijden zijn.

Waar voeden bedwantsen zich mee?

Bedwantsen leven van het bloed van mensen. Met de steeksnuit prikt de bedwants in onze huid. In de snuit zit een soort van buisje waarmee het insect ons bloed opzuigt. Wanneer wij gestoken worden, merken wij hier niets van. Bedwantsen krijgen heel gecontroleerd ons bloed binnen, net zolang tot het insect een voldaan gevoel heeft.

Hoe herken je een beet van een bedwants?

De steekwondjes die een bedwants na het bloed zuigen achterlaat, lijken veel op muggenbulten. De beten zien eruit als kleine, rode bultjes. Herkenbaar voor bedwantsenbeten zijn rijen met bultjes. Dit komt omdat je in je slaap beweegt. De bedwants wordt dan gestoord en gaat op een nieuw plekje zuigen.