Advies en tips!
MENU
Direct bedwantsen bestrijden? Zoek bestrijder

Bedwants of tapijtkever?

Wie hinder en overlast heeft van ongedierte, kan zich soms aardig vergissen in het ontdekken en te herkennen om welk soort ongedierte het nou gaat. Voor het bestrijden van ongedierte is het vaak belangrijk om dat nauwkeurig te weten: om welk muizensoort gaat het precies, zijn het bijvoorbeeld wespen of onschuldige hommels, of de bruine rat of de zwarte rat? En een vraag die elk bedrijf in ongediertebestrijding het vaakst hoort: heb ik last van de bedwants of de tapijtkever in mijn huis of bedrijf?

Een tapijtkever is samen met de museumkever de bekendste soort onder de verzamelnaam de spekkevers. De geelgrijze boosdoeners hebben een ovaal lichaampje met een lengte van zo’n vijf millimeter. In de warmere maanden kun je ze zien rondvliegen in hun zoektocht naar hun voedselbronnen nectar of stuifmeel. De grootste boosdoeners zijn de larven, want dit zijn dus de tapijtkevers die het zo heerlijk vinden om te grazen in willen producten zoals truien, sjaals, gordijnen en de tapijten waaraan hun naam ontleend is.

De overeenkomsten en verschillen tussen tapijtkever en bedwants

De larven zijn het liefst gehuisvest op een plek die u misschien net snel zal verwachten: in of onder vogelnesten. Om de hinder van tapijtkevers tegen te gaan verwijderen bedrijven in plaagdierbestrijding dan ook altijd de vogelnesten, terwijl de leek zal denken dat dit er niets mee te maken heeft. Zelf kunt u ook wat doen aan de preventie of bestrijding van de tapijtkever en sowieso andere soorten ongedierte: breng vulmiddel aan in elke spleet, kier of gat bij uw woning.

De bedwants heeft verschillende uiterlijke overeenkomsten met de tapijtkever, maar kan niet vliegen en alleen maar kruipen. Ook hebben bedwantsen een rode schubbenrug in plaats van het schildvormige zwartgetinte rugje van de tapijtkever. Bedwantsen kunnen steken in de menselijke huid omdat ze bloed willen drinken, terwijl de tapijtkever niet kan steken en zich richt op insecten.

De overeenkomsten tussen beide beestjes zijn dat ze graag op donkere schuilplekjes zitten, vooral bij kiertjes en geultjes bij plinten en onder meubilair, én natuurlijk tapijten en vloerkleden.

Bedwants of tapijtkever zelf bestrijden of deskundige hulp inhuren?

De verschillen tussen de bedwants en de tapijtkever zullen u nu echter duidelijk zijn. Mensen komen echter toch nog in de war rondom de vraag of een insect een bedwants of een tapijtkever is. Dit komt omdat de larve van de tapijtkever spriethaartjes heeft, die bij aanraking met onze huid kriebels kan veroorzaken en sommige mensen hebben een allergie. Deze allergie kan dan eczeem veroorzaken. Ten onrechte wordt dan gedacht dat er overlast is van bedwantsen.

Voor beide beestjes geldt dat ze zich erg snel voortplanten en dat ingrijpen en bestrijding van deze insecten spoedeisend is. Om huidirritatie en schade te voorkomen van uw dierbare spullen is het voor veel mensen raadzaam om een bedrijf voor ongediertebestrijding in te schakelen.