Advies en tips!
MENU
Direct bedwantsen bestrijden? Zoek bestrijder

Bedwantsen herkennen

Doordat bedwantsen alleen ’s nachts actief zijn, wanneer jij ligt te slapen, is het moeilijk om bedwantsen te ontdekken in je huis. Toch is het erg belangrijk om bedwantsen te signaleren, zodat je zo snel mogelijk in actie komt om een bedwantsenplaag te bestrijden. Hoe je bedwantsen herkennen kan in huis, is aan de hand van de volgende signalen.

Signalen van aanwezige bedwantsen

Ondanks dat de beestjes zich absoluut niet overdag laten zien, kan je toch de aanwezigheid van bedwantsen herkennen:

  • Kleine, donkere bloedvlekjes op beddengoed zijn een duidelijk signaal van bedwantsen.
  • Vind jij huidschilfers? Dan is de kans groot dat er bedwantsen zijn. Bedwantsen vervellen namelijk 5 keer voordat ze een volwassen bedwants zijn.
  • Tref jij kleine, witte eitjes aan op je matras? Dit zijn eitjes van bedwantsen!

Uiterlijke kenmerken van een volwassen bedwants

Wil je op onderzoek uit en de bedwantsen overdag vinden? Kijk dan heel goed tussen de naden van je matras, dat is namelijk de favoriete verstopplek van het insect. Bedwantsen herkennen, doe je zo:

  • Een bedwants heeft 6 poten.
  • Een bedwants heeft een plat, ovaal en breed lijf.
  • Een bedwants heeft donkere haartjes op de achterkant van het lijf.
  • Een bedwants wordt gemiddeld tussen de 0,5 en 1 cm lang.
  • Een bedwants is roodbruin van kleur, na het bloed zuigen is het insect donkerbruin.

Eitjes, larven en volwassen bedwantsen herkennen

Naast dat het heel handig is als je bedwantsen herkennen kunt, is het ook belangrijk dat je de eitjes en larven van bedwantsen weet te herkennen. Om een einde aan een bedwantsenplaag te maken, moeten ook de eitjes en de larven bestreden worden, anders los je het probleem niet op. De eitjes van bedwantsen zijn wit van kleur en ongeveer 1 mm groot. De eitjes worden larven binnen een kleine 2 weken. In totaal duurt het ongeveer 2 maanden totdat een eitje volgroeid is tot volwassen bedwants. Een eitje verandert 5 keer totdat het een bedwants is. Dit noemen we een gedaanteverwisseling, waarbij ze vervellen.